Fritidsjackor för dam

För dig som letar efter fritidsjackor för dam och herr men tycker det är svårt att välja bland alla olika funktioner och material, här kan du läsa lite mer om de olika typerna av fritidsjackor. Det finns så många olika material som passar för olika tillfällen så det är faktiskt inte helt lätt att välja en fritidsjacka som passar just dina ändamål. Ska fritidsjackan tåla vatten, stå emot för vind eller vara varm eller sval? En fritidsjacka för dam tycker jag personligen är som snyggast om den är anpassad till dam och lite insvängd i midjan så man inte bara ser jämntjock ut. Men det där är ju en smaksak så klart!

Fritidsjackor med olika material

Om du vill ha den perfekta fritidsjackan enligt mig så köper du en med Gore tex material som har en optimal andningsförmåga och som samtidigt är både vind- och vattenavvisande. Gore Tex är ett supertunt membran som lamineras mellan foder och yttertyg. En vindtät fritidsjacka har tyg med tät vävnad för att hindra att vinden tränger in. Denna typ av jacka är bra att ha som en skaljacka om du ska vistas på blåsiga platser. Den ventilerar inte bort svett på samma sätt som en fritidsjacka i Gore Tex utan passar bra om du inte ska ut på allt för ansträngande strapatser. Vattentäta fritidsjackor måste stå emot regn och har därför tejpade sömmar. Det finns olika bra vattentäta jackor så därför graderas dessa i regnpelare, där 10000 mm är det samma som hög tålighet under längre tid och 5000 mm har tålighet under kortare tid.

Övriga fritidsjackor

Förutom de vanligaste typerna av fritidsjackor i vind eller vattentätt material, med eller utan andningsförmåga så finns det även hybridjackor som är en blandnings mellan en lättviktsjacka och en softshell jacka. Denna jacka brukar vara mjuk och skön med stretch i armarna och passar bra vid något kallare väderlek.